Wat was je eerste indruk toen je aankwam in Oekraïne?
Toen we te voet de grens overstaken, stonden er twee mensen van een Oekraïense hulporganisatie op ons te wachten. Samen met hen reden we naar Lviv. Wat me onderweg meteen opviel, was dat elk dorp een begraafplaats had. Niet alleen met oude graven, maar ook met recent gesneuvelde soldaten, herkenbaar aan de Oekraïense vlaggen bij hun graven. Jonge mannen uit West-Oekraïne die elders in het land zijn omgekomen. Dat beeld grijpt je direct naar de strot. En het hield me de rest van de reis in zijn greep. Bij elke begraafplaats en in elk dorp zag je hetzelfde: vlaggen, bloemen, foto's. Het besef van oorlog was overal.
"Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker"
De ChristenUnie presenteert vandaag, op Verantwoordingsdag, samen met D66 en de BBB een gezamenlijk voorstel voor een jaarlijkse Vereenvoudigingsdag. Het initiatief beoogt een nieuw, vast moment in het parlementaire jaar te creëren waarop het kabinet voorstellen presenteert voor de vereenvoudiging van het belastingstelsel, toeslagen en sociale zekerheid, namelijk aan het begin van de lente.
De ChristenUnie staat voor Israël als veilig thuisland voor Joden, net als dat we vinden dat Joden in Nederland veilig horen te zijn. Tegelijk zijn we kritisch wanneer regeringen, ook die van Israël, de rechtsstaat afbreken en mensenrechten niet eerbiedigen.
We zijn bewogen met de mensen in Gaza, waar de humanitaire situatie schrijnend is.
Twan Moes (21) wordt lijsttrekker voor de ChristenUnie Stadskanaal tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Een logische stap voor de jonge politicus, gedreven door persoonlijke ervaringen en de wens om een verschil te maken. "Mijn interesse voor politiek begon al op de middelbare school. Maar mijn grootste motivatie komt voort uit mijn eigen strijd met een angststoornis. Ik had steun van mijn omgeving, maar niet iedereen heeft dat geluk. Ik wil dat elke ouder er voor hun kind kan zijn."
Op het partijcongres van 14 juni zal de ChristenUnie Marco Vermin voordragen als nieuwe voorzitter van het Landelijk Bestuur. Vermin, woonachtig in Bennekom, is al jarenlang actief betrokken bij de ChristenUnie en heeft brede ondernemerservaring. Zo maakte hij bijna veertien jaar deel uit van de Raad van Bestuur van een (inmiddels gefuseerde) B-Corp organisatie die zich richt op duurzame en maatschappelijk betrokken ondernemers. Ook was hij ruim negen jaar directeur van stichting Gave, een christelijke organisatie die zich met vrijwilligers richt op vluchtelingen. De voordracht van Vermin volgt op het besluit van Ankie van Tatenhove om na afloop van haar termijn zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.
Het aanhoudende conflict tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas snijdt dwars door harten, ook hier in Nederland. Het geweld, de angst en het intense menselijke leed roepen wereldwijd emoties op. Velen leven mee – met Israëlische families die hun dierbaren verloren én met Palestijnse gezinnen die worden meegesleurd in een spiraal van angst, honger en onzekerheid. De ChristenUnie houdt vast aan één rode draad: vrede vraagt zowel gerechtigheid als menselijkheid – voor Israëli's én Palestijnen.