Eerste Kamerleden bezoeken de Nationale ombudsman



Leden van de Eerste Kamer hebben op dinsdag 9 april 2024 een kennismakingsbezoek gebracht aan de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman. Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en ongeveer dertig senatoren zijn in het gebouw van de Nationale ombudsman ontvangen.


Ontmoeting

De kennismaking begon met een welkom van Reinier van Zutphen, de Nationale ombudsman. De Eerste Kamervoorzitter, Jan Anthonie Bruijn, kreeg vervolgens het woord. De Voorzitter bedankte de ombudsman voor het ontvangst. In zijn speech verwees hij naar de werkgroep-Recourt die een zelfevaluatie uitvoerde over de rol van de Eerste Kamer bij de behandeling van wetgeving die leidde tot de kinderopvangtoeslagenaffaire. De werkgroep deed de aanbeveling dat er in de Eerste Kamer meer aandacht zou kunnen komen voor het perspectief van de burger, bijvoorbeeld door de rapportages van de Nationale ombudsman.

Van Zutphen vervolgde met een voordracht over de taken van de Nationale ombudsman, en lichtte daarbij een aantal rapporten en casussen toe. Zijn boodschap aan de Eerste Kamerleden was dat hij graag door de vakcommissies wordt uitgenodigd om zijn rapporten toe te lichten, zodat hij de gesprekken die hij met burgers voert aan de Kamer kan overbrengen. Vervolgens was Margrite Kalverboer, Kinderombudsman, aan het woord. Zij deed een oproep aan de leden om bij de beoordeling van wetgeving ook de rechten van het kind mee te nemen. Ten slotte kregen de leden van de Eerste Kamer ruim de gelegenheid om vragen te stellen.


Nationale ombudsman

De Nationale ombudsman is een organisatie met 220 specialisten. De Nationale ombudsman is onafhankelijk en onpartijdig. Reinier van Zutphen is sinds 2015 de Nationale ombudsman. De Nationale ombudsman wordt benoemd door de Tweede Kamer voor een periode van zes jaar. Per april 2021 is Reinier van Zutphen opnieuw voor zes jaar benoemd. Hij is ook de Veteranenombudsman, voor veteranen die specifieke klachten hebben over de overheid. Margrite Kalverboer is Kinderombudsman en ook substituut ombudsman.

In het werk van de Nationale ombudsman staat de vraag centraal of burgers behoorlijk behandeld worden door de overheid. Is de overheid eerlijk, communiceert zij begripvol met burgers en staat het perspectief van burgers voldoende voorop? De Nationale ombudsman helpt burgers als het misgaat tussen hen en de overheid.


Kennismakingsbezoeken

Het bezoek vond plaats in een reeks kennismakingsbijeenkomsten van de nieuwe Eerste Kamer die op 13 juni 2023 is geïnstalleerd. Eerder bezochten de Kamerleden al de Algemene Rekenkamer, de Raad van State, de Hoge Raad en de SER.


Deel dit item: